Door zachte winters dit jaar nog eerder overlast van de eikenprocessierups

Het is deze winter nog niet écht koud geweest. We hebben geen sneeuw en ijs gezien en de temperatuur was voor deze tijd van het jaar aan de hoge kant. Dit is niet alleen slecht nieuws voor de fanatieke schaatsliefhebbers, maar ook voor de mensen die in de buurt wonen van bomen waar graag eikenprocessierupsen in gaan zitten. De zachte winter zorgt er namelijk voor dat de rupseneitjes een grotere overlevingskans hebben. Lubbe Lisse is zich bewust van dit gevaar dat op de loer ligt en geeft graag de nodige tips om een eikenprocessierupsplaag te voorkomen dit jaar.

De eikenprocessierups al in maart dit jaar

De aanvoer van zachte lucht bleef aanhouden. Daarnaast bleef de temperatuur de gehele maand januari bovengemiddeld. Afgelopen zachte winter zorgt ervoor dat de eitjes van de eikenprocessierups eerder uit zullen komen. Het is nog niet bekend of er ook meer rupsen zullen zijn dan de voorgaande jaren.

Situatie in Nederland

In tegenstelling tot vorig jaar zijn veel Nederlandse gemeenten nu al voorbereidingen aan het treffen op het komende rupsenseizoen. Er worden bijvoorbeeld op sommige plekken speciale vogelhuisjes geplaatst voor vogels die de eikenprocessierups eten. Het is van belang om het probleem van de processierups serieus aan te pakken. Het aantal klachten wat betreft overlast was vorige zomer al drie keer zo groot als het jaar ervoor. Dit willen we komende zomer natuurlijk voor zijn.

Lubbe Lisse tegen de eikenprocessierups

Bestrijding van de eikenprocessierups kan door middel van het wegbranden of opzuigen van rupsen en nesten. Maar er bestaan ook opties die duurzaam en milieuvriendelijk zijn voor de natuur. Lubbe Lisse beschikt over een speciaal soort EPR-mix bloembollen. Dit zijn speciaal ontwikkelde bloembollen die rondom eiken geplaatst kunnen worden. De bloemen die hieruit komen zijn de ultieme voedingsbron voor de natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups. Buiten het feit dat deze natuurlijke vijanden hun voeding uit deze bloemen halen, zullen zij ook de eikenprocessierupsen opeten.

Wij raden u sterk af om de rupsen zelf te bestrijden. Neem hiervoor vrijblijvend contact met ons op. Wij hebben de kennis en ervaring in de bestrijding van eikenprocessierupsen en adviseren u graag.


Terug naar overzicht

Blijf op de hoogte

U kunt onze brochure natuurlijk bij ons aanvragen.
Graag komen wij ook bij u langs voor een persoonlijke toelichting op onze producten en werkwijze.

Typ bovenstaande code over.