De biodiversiteit gaat achteruit. Als gevolg hiervan worden er momenteel zo'n 350 wilde bijensoorten en veel vlindersoorten met uitsterven bedreigd. Een zorgelijke situatie wanneer we nagaan dat deze insecten van belang zijn bij de bestuiving van veel plantensoorten en het behoud van onze natuur.
Een van de oorzaken waardoor veel bijenkolonies vroegtijdig sterven is een tekort aan divers stuifmeel en nectar. Bijen dienen al vanaf het vroege voorjaar voldoende voedsel te kunnen vinden. Bepaalde soorten bloembollen bloeien al vanaf het vroege voorjaar (februari) en zijn ook nog eens zeer goede stuifmeelleveranciers. Door deze bij-aantrekkelijke bolsoorten te planten, helpen we de bij in haar zoektocht naar nectar en stuifmeel.
Ook de vlinder heeft voldoende voedingsstoffen nodig. Vlinders komen pas later in het voorjaar of tijdens de zomer uit hun winterschuilplaats. Bloembollen die laat in het voorjaar of in de zomerperiode bloeien vormen daarom een geschikte voedselbron voor de vlinder.
Er zijn veel soorten bloembollen. Maar de bij en de vlinder hebben zo hun favorieten. Uit deze favorieten hebben wij een selectie gemaakt van soorten die elkaar qua bloei opvolgen en daardoor goed samenkomen in een mengsel. Bekijk onze speciale bijenmengels.
Het is belangrijk dat iedereen zich inzet voor een groene toekomst voor zowel mens als dier. Dit vereist een goede samenwerking tussen verschillende partijen. Dat is de boodschap die Lubbe Lisse over wil brengen door een samenwerking aan te gaan met Honey Highway. De ambitie van Honey Highway is het zorgen voor een blijvend paradijs voor de wilde bij in bermen en op dijken. Ons gezamenlijke doel is om bermen in gemeenten om te toveren naar een voedselbron. En dat voor een zo’n lang mogelijke periode, het hele jaar door!
Stichting Steenbreek wil samen met deelnemende gemeenten, waterschappen en provincies onze leefomgeving vergroenen. Ofwel onnodige verharding in privé- en openbare ruimte vervangen door een diversiteit aan groen waarbij de hulp van inwoners en bedrijfsleven hard nodig is. Gemeenten bepalen daarvoor zelf hun aanpak: samen met inwoners, organisaties en bedrijven. Lubbe Lisse heeft als betrokken partner bij Stichting Steenbreek een speciale bloembollenmix Operatie Steenbreek beschikbaar gesteld. Heeft u als gemeenten interesse in deze of onze andere bloembollenmengsels? Neem contact met ons team op voor vrijblijvend advies.
Heeft u vragen over groenvoorziening of het aanleggen van groen in openbare ruimtes? Onze groenspecialisten helpen u graag.
Biologische bloembollen dragen bij aan het creëren van een gezond milieu. Door de biologische manier van telen, ontstaat er een gezonde voedselbron voor diverse insecten. Om de teelt van biologische geteelde bloembollen te stimuleren en zo het aanbod te vergroten, zijn wij onder auspiciën van SKAL (het Europese controle orgaan voor biologische producten) en in samenwerking de Nederlandse biologische bloembollentelers, een meerjarig biologisch bloembollen programma gestart.
Als onderdeel van dit programma bieden wij onze Bee S kal Mix aan. Dit bloembollen mengsel bestaat voor 100% uit biologisch geteelde bloembollen en helpt o.a. vlinders en bijen aan meer gezonde kal. (kaloriën).