Onderhoud bloembollen en kruiden in de openbare ruimte

Steeds vaker worden bloembollen in combinatie met bloemenweide of bloemrijk grasland geplant. Bloembollen hebben voeding nodig om het komende jaar weer in volle pracht te bloeien. Een bloemenweide wil men altijd graag verschralen. Dus wat is nu het juiste onderhoud?

Bloembollen onderhouden in gemeenteperken

Het loof van de bloembollen moet na de bloei enige tijd (ca. 6 tot 8 weken na de bloei) blijven zitten, omdat door middel van fotosynthese de bloem voor het nieuwe jaar wordt ontwikkeld en energie wordt opgeslagen in de bol. Wanneer blad en stengel zijn verdroogd, kan dit worden afgemaaid.

Organische meststof voor bloembollen

Gezien het belang voor het milieu en een actief bodemleven voor meer weerstand tegen ziekten en plagen, adviseren wij gebruik te maken van organische meststoffen. De organische meststoffen voeden de bol, stimuleren het bodemleven, zorgen voor verbetering van de grondstructuur en bevorderen direct de biodiversiteit in de bodem. Als basismeststof adviseren wij een meststof met een laag gehalte aan stikstof en extra kali voor een krachtige bloemontwikkeling, welke bij voorkeur in het voorjaar (maart/april) worden toegediend. 

Bloembollen in combinatie met één- en meerjarige kruiden

Bij projecten waar bloembollen en kruidenmengsels zijn gecombineerd, streven we naar een gemiddelde van onderhoud en bemesten wat voor beide plantgroepen voldoet. Dat betekent:
-    Voldoende organische stof
-    Weinig stikstof en fosfaat
-    Redelijk wat kali
-    Een beetje magnesium

Goed om te weten: 1 gift in het voorjaar volstaat

Voor het bemesten nemen wij uw zorgen uit handen. Zo zorgen we er samen voor dat omwonenden vele jaren genieten van uw aanplant. Benieuwd naar meer? Onze vertegenwoordigers helpen u graag.


Back to the overview